Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Общинските съветници вдигнаха данък сгради

Общинските съветници вдигнаха данък сгради

Въпреки дебатите по въпроса и твърдата позиция на някои от общинските съветници, че няма основание за промяна, данък сгради в Бургас все пак се увеличава. Налогът става 1,75 промила при 1,45 промила в момента.

Въпреки дебатите по въпроса и твърдата позиция на някои от общинските съветници, че няма основание за промяна, данък сгради в Бургас все пак се увеличава. Налогът става 1,75 промила при 1,45 промила в момента.

Припомняме Ви, че докладната с предложението бе внесена от кмета Димитър Николов. Според изчисленията на администрацията му, повишението ще увеличи приходите на общината с 1 133 000 лева, но няма да се отрази сериозно на джоба на бургазлии. По думите му, ударът по кесията ще бъде с не повече от 5-8 лева за жилищните имоти и не повече от 25 лева за търговските обекти.

Най-сериозна атака получи предложението от страна на съветниците от групата на БСП. Евгений Мосинов посочи, че подобряването на градската среда и инфраструктурата се правят за гражданите и в полза на икономическото, социалното и бизнес развитие на града и не би следвало да се отрази на данък сгради.

Ангел Божидаров и Николай Тишев, на свой ред, също се обявиха против, подчертавайки че безработицата, ниските заплати и свитото потребление са основателна причина данъците да не се пипат. Съветниците на НФСБ и СЕК също се противопоставиха на докладната и отказаха да гласуват. Въпреки това, предложението бе прието.

Основните доводи на ГЕРБ пък бяха, че в Бургас се търгуват едни от най-скъпите имоти, а данъците остават сред най-ниските в страната (при 1,875 промила в София, 1,8 промила в Пловдив и 2 промила във Варна). Освен това, съветниците посочиха, че налогът не е променян от 2008-ма година, а голяма част от тези големи проекти на общината се изпълняват със собствени средства и без данъците, които прибира, администрацията не би могла да осъществи някои от тях.

За сметка на данък сгради, бяха намалени такса смет за нежилищни сгради и офиси, както и патентния данък за местата за настаняване, който стана 50 лева, вместо 250, както бе досега.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега