Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Абумелих: Актуализацията на бюджета на НЗОК е добра стъпка, но трябва още работа

Абумелих: Актуализацията на бюджета на НЗОК е добра стъпка, но трябва още работа

“Всяка година се обсъждат различни философии и гледни точки за бюджета на Националната здравно-осигурителна каса, тази също не прави разлика в това отношение. Не е на първо място въпросът много или малко са парите за здравеопазване, защото всяка болница и всеки ще си получи парите, стига дейността им да е реална. Към настоящия момент в България няма друга алтернатива на Здравната каса. По-важен е моментът какви реформи ще бъдат извършени в системата и каква посока ще поеме тя“. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Семир Абумелих по време на дебатите за гласуване на законопроекта за бюджета на НЗОК на първо четене.

“Всяка годинасе обсъждат различни философии и гледни точки за бюджета на Националнатаздравно-осигурителна каса, тази също не прави разлика в това отношение. Не е напърво място въпросът много или малко са парите за здравеопазване, защото всякаболница и всеки ще си получи парите, стига дейността им да е реална. Къмнастоящия момент в България няма друга алтернатива на Здравната каса. По-важене моментът какви реформи ще бъдат извършени в системата и каква посока ще поеметя“. Това заяви народният представител от ГЕРБ-Бургас Семир Абумелих по времена дебатите за гласуване на законопроекта за бюджета на НЗОК на първо четене. 

От трибуната наНС той коментира възможностите пред българското здравеопазване, за да може тода се доближи до успешно функциониращи системи в други държави. „Трябвавнимателно да се разгледа връзката между изпълнителите на здравната услуга(лекарите, медицинските сестри) и институциите, които плащат. Има различнидействащи системи по света. Например „Бисмарк модел“ – всеки си прави застраховкаи при необходимост отива да се лекува, болниците са само частни, а държавата есамо регулатор. Такава е ситуацията в Германия, където има 240 застрахователя.В Канада например пък действа Национална здравно-осигурителна система, коятосамо по име прилича на нашата. Действието е довело до намаляване цените налекарствата. Нейната идея е, че държавата взима вноски от заплатите на всичкиграждани и тя плаща на изпълнителите. Сами виждате колко варианти има”, обясни в зала бургаският депутат.

По думите на Семир Абумелих  важно е да се избере конкретен път, по койтода върви здравното законодателство, за да има видими резултати. „Министъръттрябва ясно да каже какъв курс е поел, да не се занимава с малки „дупки“ всистемата, които отклоняват от основните проблеми. Необходимо е категорично дасе каже коя от световновъзприетите системи ще възприемем, да я следваме и даизлезем от хаоса. Какво е бъдещето на държавните, частните, общинските иболниците със смесена собстеност? Нужно е и икономисти да работят по тези въпроси. Актуализацията на бюджета на НЗОКе добра стъпка, но има нужда от още много работа“, категоричен бе Абумелух.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега