Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Възнагражденията в образователната система скачат от септември

Възнагражденията в образователната система скачат от септември

Възнагражденията в образователната система скачат от септември. Увеличението ще влезе в сила в началото на новата учебна година, след като днес бе подписан на новият Колективен трудов договор, разработен съвместно от Министерство на образованието, работодателските организации и синдикатите.

Възнагражденията в образователната система скачат отсептември. Увеличението ще влезе в сила вначалото на новата учебна година, след като днес бе подписан на новиятКолективен трудов договор, разработен съвместно от Министерство наобразованието, работодателските организации и синдикатите.

Така, от 1 септември2014 г. се променят минималните основни заплати на учителите, педагогическитеспециалисти, на директорите и помощник-директорите. Младши учител, учител,педагогически съветник, ресурсен учител и възпитател ще получават стартовазаплата не по-ниска от 530 лв., старши учител и старши възпитател – 555 лв., главен учител и главен възпитател – 590 лв., помощник-директор – 630 лв.,а директор на училища, детски градини и обслужващи звена – 680 лв.

Увеличениетона стартовите учителски заплати  от 3 до 6 % ще се приложи след влизане всила на съответните актове на Министерския съвет.Не по-малко от 85 лв. върху заплатата ще получаватпреподавателите с научна степен „доктор“, а „доктор на науките“ – не по-малкоот 100 лв. допълнително.

„С новия Колективен трудов договор ние искаме да отдадемдължимото и да върнем доверието в българския учител, да кажем на обществото, чепреподавателят е най-важният фактор за образованието на всяко дете. Инай-модерната система, и най-съвременната класна стая, не може да свърши онова,което може един сърцат учител“, каза преди подписването на документа министърАнелия Клисарова.

Нов момент в Колективния трудов договор е и правото научителите при излизане в пенсия да получават 8 брутни месечни заплати, а некакто досега 6 заплати. От това право могат да се ползват преподаватели снай-малко 10-годишен трудов стаж в едно училище. При закриване на учебнозаведение преподавателите ще получават обезщетение в размер на 2 брутни месечнизаплати.

С подписания Колективен трудов договор работодателите ипървостепенните разпоредители с бюджетни кредити се задължават да изплащаттранспортни разноски на пътуващите учители в размер на 85% от стойността наабонаментните карти или на билетите.

На подписването присъстваха заместник-министрите МукаддесНалбант, Атанаска Тенева и Иван Кръстев.

ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега