Адрес за кореспонденция

гр. Бургас, Изгрев 23/2/3/п.к.9

Телефон за връзка

+359 879 47 29 18

+359 879 47 69 18

Email

info@poligraff.net

info.poligraff@gmail.com

Кардиология от световно ниво показаха в УМБАЛ „Дева Мария“

Кардиология от световно ниво показаха в УМБАЛ „Дева Мария“

За първи път извън София и за десети в България бе извършена ендоваскуларна литотрипсия с устройството Shockwave- метод, представен едва преди две години в световната кардиология.

В Седмицата на сърцето инвазивните кардиолози от университетска болница „Дева Мария“ за пореден път доказаха защо са най-предпочитаното място за лечение на сърдечно-съдови проблеми в региона на Бургас. За първи път извън София и за десети в България бе извършена ендоваскуларна литотрипсия с устройството Shockwave- метод, представен едва преди две години в световната кардиология. 

Интраваскуларна литотрипсия на коронарните артериални съдове (IVL) е нова техника, развита от установената терапия за бъбречни и уретрални камъни, която в конкретният случай, чрез перкутанно устройство и генератор образува звукови вълни, които от своя страна създават енергия за разбиване на повърхностни и дълбоки калциеви отлагания. Това устройство се слави с изключително ниски нива на процедурни усложнения и е най-новият метод за подготовка на коронарните съдове преди последващо стентиране. 

На практика, интраваскуларната литотрипсия (IVL) раздробява калция, натрупан в стената на съда, упражнявайки налягане равно на 50 атмосфери, за да разшири постепенно до нужния размер, което в последствие да позволи да бъде имплантиран прецизно и оптимално стент.Авангардната система за разбиване на калциеви натрупвания в съдовете, посредством звукова вълна е приложена успешно на 67-годишен пациент, постъпил за първи път в болницата с долен и деснокамерен инфаркт и в последствие стентиран. Установява се, че има двуклонова коронарна болест. 

Артерията, която трябва да бъде обработена и която е една от основните артерии на сърцето, е с масивна калциева отливка в среден сегмент. Това, обаче, е и зоната  за поставяне на байпасна артерия. Инвазивните кардиолози провеждат консултации и взимат решение, че пациентът е подходящ за новия метод и в неговото състояние ще получи значително облекчение. Процедурата трае повече от пет часа, но минава изключително щадящо за пациента, а крайният резултат е впечатляващ. Пациентът е изписан в добро здраве.

“На пациента са реваскуларизирани всички коронарни артерии и се надяваме, че е постигнат оптимален анатомичен резултат, тъй като, както знаете, няма идеален метод, но най-добре работещи са собствените артерии. Хубаво е, че в този случай и самият пациент осъзна сложността и това, което получи като резултат. Няма да крия, че най-добрите ни процедури са тогава, когато и пациентът е част от екипа- когато съпреживява и знае какво му се е случило. Пациентът в този случай си беше направил справка, беше проучил какво ще му се направи и беше изключително впечатлен, че в Бургас, в нашата болница, може да получи нещо, което дори в световен мащаб е рядко и бутиково.”, обяснява началникът на сектора по инвазивна кардиология в университетска болница „Дева Мария“- д-р Мариана Контева.

Снимка: УМБАЛ Дева Мария

Трудността на процедурата е, че тя се удължава много времево и технически. Освен много по-голямото количество консуматив е свързано и с много по-дългия престой на пациента и на екипа в залата. „Преди това съдът се подготвя с различни балони, за да може да се постави това устройство, което разбива калция и дава възможност съдът да бъде обработен и стентиран. За мен е щастие, че можем да работим тази процедура, която и в света е бутикова. До този момент в България са поставени десет Shockwave, като в София се поставят само в два центъра, а извън столицата университетска болница „Дева Мария“ е единствената, която работи по този метод.", допълва д-р Контева.

Тя признава, че има моменти, в които обичайните процедури, които кардиолозите са учени да правят, вече не са ефективни. Било заради това, че емдоваскуларното лечение, оперативните реканализации и новите методи за лечение  се прилагат отдавна, сегашните пациенти са с напреднала тежка атеросклероза. Често дори в млада възраст пжрвата среща с пациента установява напреднала дегенеративен съдов проблем  с масивни калцинози по артриите. Има процедури, при които наличието на калций по съдовете е в такова количество, че възпрепятства нормалното протичане на ендоваскуларното лечение на артерията, включително усложнява и предстояща операция. Всичко това прави съдовете ригидни, трудни за разширяване и достъп и тогава се използват различни, по-агресивни методи. Единият от тях е ротаблация, другият е Shokwive, който е и един от най-новите балони за постигане на оптимален лумен на артерията. 

Той работи с ултразвукови вълни, с генератор, балонът е еднократен, използва се само за конкретния пациент и е една от най-обещаващите алтернативи за справяне с калцирането, тъй като наличните до момента имат своите ограничения и компромисна ефективност в дългосрочен план. „Не за първи път нашият екип доказва, че иновативната медицина, различните подходи на лечение по отношение на коронарната и периферната патология продължават да са наша цел. Това е така, защото се сблъскваме все повече с трудно решими случаи, болестта се модефицира и все повече пациенти, преминали вече ендоваскуларно или оперативно лечение с продължаващи оплаквания трябва да бъдат спасявани по различни и нови методи.  Надявам се все повече хора да разберат, че грижата за здравето е основно и единствено в техни ръце, а ние като екип можем да предложим най-доброто, най-модерното и най-иновативното лечение в света.“ 
ПОМОГНЕТЕ НА НОВИНИТЕ ДА ДОСТИГНАТ ДО ВАС!

Благодарим ти, че си тук и че предпочиташ нашите новини!

Посещавайки PoligrafF.NET, ти подкрепяш свободата на словото и независимата журналистика.

Ние имаме нужда от твоята помощ, за да продължим напред!

Всяко дарение ще бъде предназначено за екипа на PoligrafF.NET.

Банкова сметка

Име на получател: Пи Ар Авеню ООД

IBAN: BG14FINV91501004501513

BIC: FINVBGSF

Основание: Дарение за PoligrafF.NET

Свързани новини

Редакцията на "PoligrafF" не носи отговорност за коментарите под новините. Коментарите подлежат на администраторски контрол като всички нецензурни, расистки, обидни и рекламни коментари ще бъдат изтривани.

Добави коментар

НЕ ПРОПУСКАЙ!

Инсталирайте безплатно PoligrafF.NET на Вашия телефонДобавиНе сега